Аюрведа

Работи ли наистина Аюрведа?

Вместо “Аюрведа действително ли работи?”, Истинският въпрос е “Дали Аюревда наистина работи за мен?”. Той винаги е относим към темата и начина му на живот. За да разберем това, трябва да разберем основните аспекти на Аюрведа.

Аюрведа медицина (“Аюрведа” за кратко) е една от най-старите холистични (“цели тяло”) лечебни системи в света. Тя е разработена преди повече от 3000 години в Индия.

Тя се основава на убеждението, че здравето и уелнесът зависят от деликатния баланс между ума, тялото и духа. Основната му цел е да насърчава доброто здраве, а не да се бори с болестите. Но лечението може да бъде насочено към специфични здравословни проблеми.

В Съединените щати тя се счита за форма на допълваща и алтернативна медицина (CAM).

Аюрведа и вашата жизнена енергия

Учениците от CAM терапията вярват, че всичко във вселената – мъртва или жива – е свързано. Ако вашият ум, тяло и дух са в хармония с Вселената, вие имате добро здраве. Когато нещо наруши този баланс, се разболявате. Сред нещата, които могат да разстроят това равновесие са генетични или раждаещи дефекти, наранявания, климат и сезонни промени, възраст и емоции.

Тези, които практикуват Аюрведа, вярват, че всеки човек е съставен от пет основни елемента, които се намират във Вселената: пространство, въздух, огън, вода и земя.

Те се комбинират в човешкото тяло, за да формират три жизнени сили или енергии, наречени doshas. Те контролират как тялото ви работи. Те са Вата доша (пространство и въздух); Pitta dosha (пожар и вода); и Каша доша (вода и земя).

Всеки наследява уникална комбинация от трите доса. Но един обикновено е по-силен от другите. Всеки контролира друга функция на тялото. Смята се, че шансовете ви да се разболеете и здравните проблеми, които развивате, са свързани с баланса на вашите доши.

Вата Доша

Тези, които практикуват Аюрведа, вярват, че това е най-мощното от всичките три доши. Той контролира много основни функции на тялото, като например как клетките се делят. Той също така контролира съзнанието ви, дишането, притока на кръв, сърдечната функция и способността да се отървете от отпадъците през червата. Нещата, които могат да я разстроят, включват яденето отново прекалено скоро след хранене, страх, скръб и престояване твърде късно.

Ако вата доша е основната ви жизнена сила, има по-голяма вероятност да развиете условия като тревожност, астма, сърдечни заболявания, кожни проблеми и ревматоиден артрит.

Пита Доша

Тази енергия контролира храносмилането ви, метаболизма (колко добре разграждате храни) и някои хормони, които са свързани с апетита ви.

Нещата, които могат да я разстроят, ядат кисела или пикантна храна и прекарат много време на слънце.

Ако това е основната ви жизнена сила, по-вероятно е да развиете условия като болестта на Crohn, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инфекции.

Кафа Доша

Тази сила на живот контролира растежа на мускулите, силата и стабилността на тялото, теглото и имунната ви система.

Можете да го разрушите, като спяте през деня, ядете твърде много сладки храни и ядете или пиете неща, които съдържат твърде много сол или вода.

Ако това е основната ви жизнена енергия, може да развиете астма и други дихателни нарушения, рак, диабет, гадене след хранене и затлъстяване.

Аюрведа лечение
Аюрведа практикуващ ще създаде план за лечение, специално предназначен за вас. Той ще вземе предвид уникалния ви физически и емоционален грим, основната си жизнена сила и равновесието между трите елемента.

Целта на лечението е да изчистите тялото си от нелекувана храна, която може да остане в тялото ви и да доведе до заболяване. Процесът на почистване, наречен “panchakarma”, е предназначен да намали симптомите и да възстанови хармонията и баланса.

За да се постигне това, един аюрведа практикуващ може да разчита на пречистване на кръв, масаж, медицински масла, билки и клизми или лаксативи.

Някои от най-добрите Аюрведа болници в Индия са, както следва:

AyurVAID Бангалор

NABH (Национален съвет по акредитация за болници) акредитиран. Разположен в сърцето на град Бангалор, болницата предлага автентично лечение на аюрведа за различни хронични заболявания, както и за заболявания, свързани с начина на живот. Лечението се извършва от екип от висококвалифицирани и квалифицирани аюрведа специалисти.

Aster AyurVAID

Aster AyurVAID Център за интегрирана медицина (AACIM) е интегрирано здравно обслужване, което е съвместна инициатива между DM Aster Medcity и AyurVAIDAyurveda болници. Разположен в град Кочин в Керала, центърът предлага холистично лечение, насочено към цялостното благосъстояние на човека. С екип от висококвалифицирани и опитни лекари от Аюрведа, Aster AyurVAID CIM предлага автентична, базирана на протоколи прецизна аюрведа, която следва прозрачни базирани на доказателства документирани протоколи към медицинските резултати.

Нагарджуна Аюрведа

Nagarjuna Ayurvedic entre, разположен на брега на река Periyar в Калади близо до град Кочин в Керала, е модерна болница в Аюрведа, която предлага редица аюрведични процедури, строго съобразени с традиционните практики. Центърът съчетава дълбоки аюрведа прозрения от повече от 3 десетилетия опит с традиционните умения в една наистина живописна и спокойна среда, за да осигури средства за защита. Болницата е акредитирана от NABH (Национален съвет по акредитация на болниците).

Punarnava Ayurveda

Болницата Punarnava Ayurveda е създадена през 1994 г. в град Кочин в щата Керала. Всички съвременни диагностични методи се използват за получаване на правилна и точна диагноза и след това се предписва персонализиран план за лечение за всеки пациент въз основа на класическата аюрведа, подкрепена от йога, природопатията и професионалната терапия. Болницата е акредитирана от NABH (Национален съвет по акредитация на болниците).

Раджа Аюрведа

Раджа Аюрведа болници в Керала се състои от три аюрведа центрове, фокусирайки се върху класическата аюрведа лечение за хронични заболявания и подмладяващи терапии. Rajah Healthy Acres, създадена през 1996 г., се намира в каучукова плантация с площ 200 дка; Остров Раджа, създаден през 2001 г., е комплекс от 20 акра на известните гръцки крепости на Керала, а плажът Раджа, основан през 2008 г., е разположен на брега на морето.

Рамая Аюрведа

RISA (Ramaiah Speciality Ayurveda) е интегриран здравен център, основан на аюрведа, разположен в болницата Ramaiah Memorial Hospital, голямо модерно многоспециализирано болнично заведение. Разположен в Бангалор, RISA се ръководи от професор Д-р Гангадхаран, известен експерт по аюрведа. Тъй като центърът на Аюрведа се намира в модерните болнични помещения, центърът разполага с аварийна медицинска помощ на разположение по всяко време.

Sreedhareeyam Ayurvedic Eye

Sreedhareeyam Ayurvedic Eye болница и изследователски център е една от видовете Аюрведа болница за очи, разположена в предградията на град Кочин в щата Керала. Болницата успешно използва 300-годишната традиционна аюрведа мъдрост за лечение на аюрведа. Леченията се основават на древни класически аюрведашки текстове, а лекарствата са от местни растения, събрани по традиционния начин, за да се гарантира качество и автентичност. Болницата е разположена в спокойна обстановка, оборудвана с най-съвременни съоръжения, създавайки много положителна и жизнена среда. Болницата е акредитирана от NABH (Национален съвет по акредитация на болниците).

Вайдиграма Аюрведа

Vaidyagrama е болница в Аюрведа, разположена в град Коимбаторе в щата Тамилнадо. Водени от доктор Рамкумар, лекар от Аюрведа, който идва от традиционното семейство Аюрведа, болницата осигурява лечение за различни заболявания и подмладяващи лечения. Устройството е изградено като екологично съоръжение, използващо концепции за възобновяема енергия като слънчева енергия, вятърна енергия, биомаса и чрез ефективно рециклиране и управление на отпадъчните води. Част от Punarnava Ayurveda доверие, което също работи за цялостното развитие на местността.

AyurVAID Калмация

Разположен на хълм (в Almora, Kulmaon) на фона на планинските вериги на Големите Хималаи, AyurVAID Kalmatia предлага автентична, базирана на протоколи прецизна аюрведа, която следва прозрачни протоколи, базирани на доказателства, базирани на документи, насочени към медицинските резултати, първо в индустрията на Аюрведа. Болницата предлага лечения за хронични заболявания, както и програми за съживяване и подмладяване. Кампусът е разположен на площ от 14 декара с каменни къщи и осигурява много самостоятелна и спокойна атмосфера с изглед към грандиозните планински планини в Хималаите.